Trauma opvang is de opvang na een ingrijpende gebeurtenis op het werk of toen de persoon thuis was. Een inbraak, een gewapende overval, een collega raakt gewond op de werkvloer. Afhankelijk van de gebeurtenis gaat de traumahulpverlener alleen naar het bedrijf of als koppel. Vaak heeft dit te maken met de grootte van de groep en de ernst van de traumatische gebeurtenis.

Uit de praktijk blijkt dat hoe sneller na een ingrijpende gebeurtenis er een gesprek met een traumahulpverlener plaatsvindt, hoe minder de kans is dat er een posttraumatisch stress syndroom uit voort kan vloeien. Na een telefonisch of persoonlijk contact met het bedrijf in kwestie, wordt er direct contact gezocht met de persoon/personen in kwestie. Dan wordt besproken hoe het traject ingevuld gaat worden. Met alle betrokken partijen wordt er overlegd en intensief gewerkt. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende methodieken.

Tijdens een traumatische gebeurtenis in het bedrijf, wordt bij twijfel aan het eventueel falen van apparatuur en/of het zorgvuldig handelen van betrokkenen de Arbeidsinspectie ingeschakeld. Deze kan langs komen voor een reconstructie van de werksituatie. De traumahulpverlener zal dan de medewerkers voorbereiden op de reconstructie, waarin de hulpverlener een selectie maakt van de medewerkers welke de meeste kans lopen op het posttraumatisch stress syndroom. Na het onderzoek vinden er vaak groeps- en individuele sessies plaats.

In de individuele en groepsessies wordt er veelal gebruik gemaakt van diverse methodieken, waarin het ontladen van de emoties en het vlucht-, vecht- of bevriezingverschijnsel centraal staat.